NATUREN
Mange besøger Omø for at opleve vores skønne natur. Havet, strandene, Skovbanken, Klinten, Mosen, engdraget, Søen - alle har de deres eget dyre- og fugleliv, og planter som er tilpasset livet på vores ø.
Solnedgange i alverdens farver, grønbrogede tudsers imponerende kvækken på de lune forårsaftener, stjernehimlen, som er ekstra klar og lysende, fordi den ikke forstyrres af gadelys, bølgernes rullen mod stranden, stilheden, der er så mærkbar, at man næsten kan høre den, tiltrækker mange folk.
Men også når himmel og hav står i et og det blæser "'en halv pelikan"', når en tur udenfor kræver, at man ifører sig Omøs nationaldragt (en blå-rød heldragt, som mange fiskere bruger dagligt, men som også mange omøboere har anskaffet), og når en tur langs stranden skal efterfølges af en kop varm te eller kaffe i en lun stue har øen sin charme.
RIGT DYRELIV
Omø er fuld af liv - både til lands til vands og i luften.
En stor flok dådyr holder til på øen, hvor man kan møde dem rundt omkring - og især i den sydlige ende .
Havet omkring øen gemmer på fladfisk, ørred, torsk og hornfisk.
For fuglekiggere er øen lidt af et paradis, hvor man kan finde flere sjældne arter.
SMUKKE LANDSKABER
Omø har mange forskellige landskabstyper at byde på:
Skovbanken på 24 meter, der er øens højeste punkt, og hvorfra der er en fantastisk udsigt over hele Omø, Storebæltsbroen, Fyn, Smålandsfarvandet og Langeland.
Skovklinten, der med sine næsten lodrette klinter står 24 meter op i luften. her er det muligt at se lagene og forskydningerne af aflejringer af de gletschere, der i istiden vandrede over øen fra forskellige retninger. I klinterne er der et myldrende liv af digesvaler, der flyver til og fra de 75 cm dybe rede huller i klinten for at fodre deres unger.
Omø Sø - et lavtliggende område, hvor stenalderhavet for ca. 5000 år siden delte Omø i to øer - en højere beliggende nordlig del, Skovbanken og en lavere sydlig del. Strandvolde og hævninger har med tiden forenet de to øer.
Mosen, der er dannet af to strandvoldssystemer, der yderst har indlemmet den lille hom, hvorpå Omø Fyr er bygget. Mosen ligger under havets overflade, og der er derfor bygget høfter og diger til sikring af kysten.
Draget, der er en af mange dejlige badestrande.
Øret, der er øens sydspids. Her består kystlinjen af enorme stenvolde. Bag stenvoldene har der i slutningen af 1800-tallet været gravet ral til Kielerkanalen.
FOR ALLE SANSER
Omø er en symfoni for de fleste af dine sanser. Hvad enten du kender navnene på blomster og fugle eller ej, vil du have mulighed for at beruses af farver, lyde, dufte og syn, som du sjældent ser og oplever andre steder.
Lyt til rørdrummens pauken, der lyder som når man blæser i en tom flaske, strandtudsernes ’koglen’, den gråstrubede lappedykkers ’grisehyl, dobbeltbekassinens snurren, der fremkommer når den breder halefjerene ud, når den dykker i luften, og edderfuglenes kurren på havet.
Kig på de mange grågæs, de sjældne spidsænder, skeænder og knarænder i mosen, rørhøgens patruljeren over markerne i jagt på mus og småfugle, fiskehejren, der spankulerer på brakmarkerne på jagt efter mosegrise, og nyd de mange vadefugle, strandskader, rødben og viber. Foråret og efterårets store fugletræk kommer ofte forbi Omø og kan med fordel iagttages fra øens sydspids.
Nyd duften og synet af engenes righoldige flora, hvor den hvide ’Præstemadamme’ (kornet stenbræk) og den lyslilla ’Degnemadamme’ (engkarse) sammen med de gule smørblomster (løgranukel og bidende ranukel) sammen med græsser og padderokker danner et farverigt skue. ’Rugbrødsblomsternes’ (engelsk græs) smukke lyserøde tæppe, kveller, strandgåsefod og strandasters.