top of page

Omø By - dengang og nu

Omø By er kendt for at være en velbevaret landsby omkring et gadekær, men der er naturligvis sket forandringer. Landsbymodellen viser forholdene i Omø By for snart 250 år siden, da det var fæstebønder, som boede her.

 

Landboreformer

Med jordreformen i 1822 blev det muligt for fæstebønderne at købe jorden. Landinspektør P. Hjort kom til Omø for at tegne nye kort over Omøs jorder. I Historiens Hus kan du se et kort med de oprindelige fire marker: Skov Mark mod nord, Nordre Mark mod nordvest og Sønder Marken og Øst Marken mod syd og de senere kort med den gennemførte jordfordeling.

Da jorden var blevet fordelt mellem bønderne, blev der indført matrikelnumre. Vejen mod syd ud af byen blev flyttet mod øst til den placering, som Ørevej har i vore dage.

I Historiens Hus kan du også se kortet over Omø By, der blev tegnet i 1822. Der skete noget i landsbyen i 1822. En firlænget gård midt i byen (nu Fyrvej 5) blev omdannet til et hus med én længe - et husmandssted uden jord. De 20 gårde var nu blevet til 19.

 

Tvillingegårde mister deres tvilling

Senere har tre af Omø Bys oprindelige tvillingegårde (dobbeltgårde) fået nedrevet den ene gård.

Det gælder for gårdene Violgården/Degnegården, hvor Degnegården blev nedrevet og udflyttet til Sønder Marken - i dag Nygård på Ørevej 33.

Det samme skete med Valters gårds ”tvilling”, hvor den t-formede Gotfredsens gård blev nedrevet og udflyttet til den anden side af Ørevej - i dag Pilegård på Ørevej 40.

Tvillingegården Laurine gård/Arilds gård blev delt efter en ildebrand, og Arilds gård flyttede østpå ud af landsbyen til den nuværende Dragesvej 16.

Den store, sydligt liggende tvillingegård, Annas gård/Peitergården, kan stadig opleves som en tvillingegård, da stuehuset på Annas gård og længen på nabogården stadig er sammenbyggede.

Den sidste af de oprindeligt fem tvillingegårde Ninas Hus/Postgården, Gadekærsvej 1-3, fremstår i dag som to enkeltgårde.

 

Den oprindelige byggeskik på Omø er at kalke ”over stok og sten”, hvor man også kalker bindingsværket. Gå en tur i den velbevarede landsby og kig på de gamle gårde og huse.

bottom of page